Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (2023)

dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek dacia stofdoek

Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (1)

galerij openen

dacia stofdoek

De Dacia Duster is een bijzondere auto. Voor de prijs van een kleine SUV biedt Dacia een veel groter en krachtiger model. Een model dat ook veel capabeler is als het echt slecht gaat. Als je wilt, heeft de Duster zelfs vierwielaandrijving. Het merk belooft dat de nieuwe Duster veel verfijnder is dan de vorige, maar dat de fundamentele waarden niet verloren zijn gegaan. Ik ben benieuwd en begin met de nieuwe: een van de goedkoopste 4x4 die je in Nederland kunt krijgen.

Als het om de goedkoopste vierwielaandrijving van Nederland gaat, ligt de Dacia Duster slechts twee auto's voor. De Fiat Panda Cross en Suzuki Ignis Allgrip zijn zo'n € 2.000,- goedkoper. Sterker nog, auto's die maar liefst twee klassen kleiner zijn! Hiermee bewijst Dacia dat de Duster nog steeds veel waar voor weinig geld biedt. De voorwielaangedreven versie is nog goedkoper, en dan komt er nog een economy versie met benzinetank...

(Video) Dacia Duster (2022) - Nieuw gezicht, zelfde recept! - REVIEW - AutoRAI TV

Kijken

dacia stofdoek

De Dacia Duster blijft als zodanig herkenbaar, al past er geen enkel stukje plaatwerk van 'oud' op nieuw. Het ontwerp is goed uitgerijpt en is wat stoerder dan voorheen. Of het nu gaat om de open grille, het accent achter de voorwielen of de opvallende achterlichten, het draagt ​​allemaal bij aan de modernere en serieuzere uitstraling van het nieuwe model.

Ook Dacia heeft een goede stap naar binnen gezet. De bezel is indrukwekkend lang en het ontwerp is gewoon prachtig. Het materiaalgebruik houdt de Dacia-coureur met beide voeten op de grond. De gebruikte kunststoffen zijn zeker sterk, maar behoren duidelijk niet tot de finalisten voor de schoonheidsprijs. Of het de Dacia-coureur zal schaden? In mijn geval valt zoveel efficiëntie op de titel.charme.

Voelen

Hoewel ik persoonlijk nooit een probleem heb gehad met de stoelen die Dacia gebruikt, hebben veel chauffeurs andere ervaringen. Daarom monteert Dacia nu nieuwe stoelen met langere stoelen en verbeterde ondersteuning op alle gebieden. Het in hoogte en diepte verstelbare stuurwiel maakt het gemakkelijk om een ​​goede zitpositie te vinden.

De achterkant van de Duster is aangenaam ruim. Niet alleen voor je geld, maar ook voor je klas is de beschikbare ruimte hier goed. Reizen met vier of zelfs vijf personen is geen probleem. Aan bagageruimte ontbreekt het ook niet, 443 liter bagage (waarvan 475 liter op de voorwielen) kan in één enkele rit vervoerd worden. Met neergeklapte achterbank is dat respectievelijk 1.604 en 1.636 liter. Goed!

Dienst

Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (3)

galerij openen

(Video) Dacia Duster 1.5 dCi - 2011 - 306.273 km - Klokje Rond

dacia stofdoek

Als chauffeur heb je de basisbediening snel onder de knie. Wie ooit in een Dacia (of een Renault) heeft gereden, voelt zich hier helemaal thuis en hoeft nergens aan te wennen. Het enige wat achterblijft qua gebruiksgemak is het MediaNav systeem, dat is echt aan het verouderen. Het scherm is vrij groot en alles is goed geïntegreerd in de middenconsole, maar het systeem werkt naar huidige maatstaven erg traag. Je moet ook op het scherm tikken om het te laten werken, en dat zijn we niet meer gewend. De pragmaticus zou geen pragmaticus zijn als hij hier geen antwoord op had: alleen een touchscreen werkt met handschoenen aan.

rijden

Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (4)

galerij openen

dacia stofdoek

Dynamiek en sportiviteit zijn twee woorden die ik hier voor het eerst en voor het laatst noem. Dit zijn dingen die mensen niet zoeken in een Dacia en dus dingen die het merk wil negeren. Comfort, gemak en efficiëntie, daar gaat het om en dat krijg je.

Want comfortabel, dit is absoluut de Duster. Het heeft een vrij soepel maar verfijnd chassis dat goed overweg kan met hobbels en kuilen. Dat de stationwagen helt in bochten of soms wat slingert na een hobbel is niet te noemen, daar krijg je veel voor terug.

Als de weg echt verslijt of zelfs helemaal verdwijnt, is de Dacia nog steeds opmerkelijk comfortabel. Aangezien ik met de vierwielaangedreven versie op pad ben, ga ik van de openbare weg af en stuur ik de Duster op een leuke offroad-rit. Gladde hellingen en bijbehorende afdalingen stuwen de economy-SUV zonder enig drama voort. Zelfs een gladde onverharde weg is geen echte uitdaging. Duster doet dit bijna belachelijk goed.

(Video) Dacia Duster (2022) review - Veel waar voor je geld - AutoRAI TV

Gladde hellingen en bijbehorende afdalingen stuwen de economy-SUV zonder enig drama voort.

Nauwelijks mijn nieuwsgierigheid naar een voorwielaangedreven variant te kunnen onderdrukken, besluit ik de vierwielaandrijving op de gladde baan uit te schakelen. Hoewel de voorwielen nu merkbaar meer doordraaien, glijdt de pittige Dacia op zijn vierseizoenenbanden bijna moeiteloos door de bruine modder. Onderschat dus niet het potentieel van alleen voorwielaandrijving. Dankzij de flinke bodemvrijheid en goede banden kom je een heel eind.

Omdat offroad-gebruik niet altijd wordt gebruikt, stuur ik de Duster terug naar het circuit, waar hij overtuigt met voldoende rust in de cabine. Bij snelwegsnelheden is er relatief veel windgeruis, maar hiermee heb je het grootste minpunt gehad. De 1.2 liter TCe-motor met 125 pk is een goed gekozen krachtbron. De kleine motor reageert snel op het gaspedaal en heeft nauwelijks meer vermogen nodig.

Na de test geeft de boordcomputer een verbruik aan van 1 op 13,5, een realistische waarde voor een auto van dit type. Is het je nog te duur, kies dan voor de versie met LPG-installatie zodat je echt een schijntje vult. Vierwielaandrijving is helaas niet beschikbaar op deze versie.

Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (5)

galerij openen

dacia stofdoek

Betalen

Hier is het feest, want de Dacia Duster is echt ontzettend goedkoop. Met een vanafprijs van € 19.280 koop je geen andere auto met zoveel ruimte, tenzij je de Dacia-modellen meetelt. De GPL-versie komt later, Dacia verwacht dat de vanafprijs een paar honderd euro scherper zal zijn.

De goedkoopste Dacia Duster heeft een vrij basisuitrusting. Voor airconditioning betaal je 595 euro en cruise control is er niet in deze uitvoering. Upgraden naar het Comfort-niveau is daarom altijd aantrekkelijk, want voor 1.400 euro krijg je airconditioning en nog veel meer dingen die in de basisversie zouden moeten ontbreken. Ook interessant om te weten: de meest luxueuze Duster met vierwielaandrijving in de Prestige-uitvoering is er vanaf 25.180 euro. Daarom is de prijs nooit duur.

(Video) ANWB Dubbeltest Dacia Duster 4x4 vs. Suzuki Jimny 2019 (SUV VS. LADDERCHASSIS)

samenvatting en conclusie

Dacia Duster: ziet eruit als een koopje (6)

galerij openen

dacia stofdoek

De Dacia Duster is misschien nog meer Dacia dan voorheen. Een goedkopere SUV vind je niet, en de twee goedkoopste auto's met vierwielaandrijving zijn twee maten kleiner. Dus waarom rijdt niet iedereen in een Duster? Voor sommigen zal de interieurafwerking te basaal zijn, en er zijn ook betere auto's op de markt voor liefhebbers van dynamisch rijden.

Toch raad ik je aan om de Duster te bekijken, zelfs als je niet meteen plannen hebt om er een te kopen. Het is een zeer interessante auto die je echt kan verrassen. Zoveel opties voor zo'n bescheiden prijs dat het bijna als een koopje voelt.

Voor- en nadelen van de Dacia Duster

Nadelen

  • MediaNav-infotainment is verouderd
(Video) Few Reasons Why The Dacia Duster is Cheap

Voordelen

  • Zeer zuinig, en zoals 4x4
  • comfortabel onderstel
  • ruimte aanbod

FAQs

Why is Dacia Duster so cheap? ›

Why is the Dacia Duster so cheap? Dacia uses the underpinnings of existing car models built by parent company Renault to save on development and manufacturing costs. The pay-off for low prices is that Dacia models tend to have poor Euro NCAP safety ratings. Do Dacia Dusters hold their value?

Is the Dacia Duster a reliable car? ›

Dacia Duster reliability

As a brand, Dacia came in a middling 17th place out of 29 manufacturers in 2021, but this slipped to a worrying 27th place for 2022. This is sure to be a concern for prospective buyers.

What does a Dacia Duster do to the gallon? ›

Dacia Duster MPG & CO2

It's a fairly old-fashioned engine and can manage 44.1mpg in two-wheel-drive form. Its CO2 emissions are 145g/km, but choose a four-wheel-drive version and economy falls to 41.5mpg, while CO2 emissions rise to 155g/km.

How many miles per gallon does a Dacia Duster 1 Litre get? ›

This uses the same 1.0-litre petrol but has an LPG fuel tank under the boot floor. It is capable of up to 44.1mpg and emits 145g/km when running on petrol, with 35.8mpg and 127g/km possible when running on LPG gas. With both tanks full, you can achieve over 600 miles before needing to refuel.

Why is Dacia not sold in USA? ›

They are not sold in the U.S. because their market share would not be large enough compared with sales in the rest of the world to make it economically profitable for them to build cars specifically for the U.S. market that meet the U.S. requirements for emissions and safety standards.

How many miles can a Dacia Duster do on a full tank? ›

And those benefits are numerous. Presuming you don't get a flat tyre. Emissions drop by 10 per cent, fuel savings are estimated at around £600 a year and, with both petrol and LPG tanks full, you can apparently drive up to 620 miles between stops. Presuming you can go that long without a wee.

How many miles to the gallon does a Dacia do? ›

Fuel economy ⓘ
Petrol engines33.2 - 47 mpg
Diesel engines45.6 - 60.1 mpg
Jul 15, 2022

Are Dacia cars cheap to repair? ›

And that simply means that they are more reliable. Not only that, but they are also cheap to repair. The parts are common and easy to source, meaning that you won't have to fork out a fortune for the repair costs. So there are a few reasons why Dacia are reliable.

Why is the Dacia Duster so popular? ›

While the SUV market is booming, most models are either too expensive and sophisticated, too simple and plain. Then, Duster is born. Accessible, robust, and stylish, it is in synch with societal trends and is just what people are looking for. It rapidly becomes an iconic model for both Dacia and the whole industry.

How many miles will a Duster last? ›

Even better, the fact it has two fuel tanks means that it has an official range of 767 miles.

Who makes Dacia Duster engines? ›

The Dacia Duster is a family of automobiles produced and marketed jointly by the French manufacturer Renault and its Romanian subsidiary Dacia since 2010.

Is Dacia Duster 4X4 or AWD? ›

Rugged and robust van. Offering extra practicality and loading space to our multi-award winning Duster. Your business will be ready for anything. The Duster Commercial also makes no sacrifice to its on and off-road capabilities, available as a 4X4 model to ensure no job is out of reach.

What is the highest mileage of Duster? ›

Mileage of Renault Duster

The Automatic Diesel variant has a mileage of 19.87 kmpl. The Manual Petrol variant has a mileage of 16.42 kmpl.

How many miles per gallon does a 4x4 Dacia Duster get? ›

A figure of 58.9mpg is mightily impressive for an SUV and, although it drops to 53.3mpg in the 4x4 version, it remains an economical proposition.

How many Litres of luggage does a Dacia Duster hold? ›

The Duster's boot is large by family SUV standards, with 478 litres of storage on most versions, and 414 litres if you have four-wheel drive.

What is Dacia most popular car? ›

The Sandero supermini remained Dacia's most popular car in 2022, with 229,500 vehicles sold, and retaining its title of the best-selling car in the European retail market – a title it's held since 2017.

Can you get a Dacia in America? ›

Take, for example, Volkswagen Group-owned Seat, Stellantis-owned Peugeot and Dacia, the Romanian automaker owned by Renault; these European brands are highly successful in the Old Continent, but you won't find them on American roads.

What is the most famous Dacia? ›

The Dacia Logan is the most successful model since the original 1300. It was introduced after considerable media interest in August 2004, and despite design-related criticism, it became one of the top-selling cars in Central and Eastern Europe, as well as Russia.

How long do brake pads last on Dacia Duster? ›

Have your brakes checked every 2 years or every 12,000 miles, and have your brake fluid changed every 4 years / 75,000 miles. Lastly, get your brake pads cleaned every 37,000 miles.

Can you sleep in a Dacia Duster? ›

Dacia's sense of adventure and outdoor spirit is now even greater thanks to the introduction of a new range-topping Extreme trim level and the release of an innovative Sleep Pack that turns the Jogger's spacious interior into a mobile bedroom in minutes.

Do Dacia Dusters hold their price? ›

Dacia Duster

One of the best value car brands on the market, Dacia, introduced the Duster as their affordable SUV option. The car has proved popular, and the 1.6 litre petrol Ambience model holds its purchase price well. However, the 1.5 dCi model is also popular and retains its price.

Videos

1. Dacia Duster vs. Suzuki Vitara- AutoWeek Dubbeltest - English subtitles
(AutoWeek)
2. Dacia Duster Review | How Is It This Cheap! | Rob's Reviews | Buckle Up
(Buckle Up)
3. Should You Buy a Used DACIA DUSTER? (Test Drive & Review MK1 1.6 Ambiance)
(High Peak Autos)
4. Dacia Sandero review (BUDGETVRIENDELIJK EN... VEILIG!) | ANWB Autotest
(ANWB)
5. DIK DOEN (en falen!) in de Dacia Sandero Stepway | HUGE Car Guy | Roadtest
(Roland Tameling - HUGE Car Guy)
6. Dacia Sandero Stepway - Afscheid duurtest
(AutoWeek)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated: 08/14/2023

Views: 6369

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.